ارزشگذاری سهام شرکتهای دانش بنیان (بخش چهارم)
http://www.karasahm.ir/post-60
?
http://www.karasahm.ir/post-60
ارزشگذاری سهام شرکتهای دانش بنیان (بخش چهارم)
ارزشگذاری سهام شرکتهای دانش بنیان (بخش چهارم)
3- چگونگی روشهای ارزشگذاری سهام فن آوری
روشهای معمول ارزشگذاری شرکتها، مورد استفاده مطلوبی را در ارزشگذاری شرکتهای فناوری محور و نوپا نخواهد داشت چرا که مفروضات این مدلها با شرایط خاص چنین شرکتهایی تناسب زیادی ندارد. بنابراین در ارزشگذاری شرکتهای فناوری محور و نوپا عموماً روشهای دیگری مورد استفاده واقع می شوند. این روشها بواسطه تعدیل یا ترکیبی از همان روشهای معمول (بازارمحور، دارایی محور و درآمدمحور) بدست آمده اند با این حال تناسب بیشتری با شرایط خاص سهام فناوری دارند. در ادامه چند روش از معروفترین این روشها که به ترتیب به روشهای سرمایه گذاری خطرپذیر، فرست شیکاگو، متناظر قطعی و مبتنی بر اختیار معامله واقعی معروف هستند، به طور خلاصه معرفی خواهد شد.
1-3روش اول : سرمایه گذاری خطرپذیر
روش سرمایه گذاری خطرپذیر برای سرمایه گذاری در شرکتهایی که با جریان وجوه نقد اولیه منفی و پس از آن با سیلی از جریانهای مثبت روبرو هستند بسیار مناسب است. سرمایه گذاران خطرپذیر نوعی از ارائه دهندگان سرمایه هستند که در چنین شرکتهایی سرمایه گذاری می نماید. عنوان این روش نیز به همین دلیل، روش سرمایهگذاری خطرپذیر نام گرفته است.
ترکیبی از دو روش درآمد محور و بازار محور، اساس روش مذکور می باشد. در واقع این روش نیز همانند روش تنزیل وجوه نقد، برای بدست آوردن ارزش فعلی، درآمدهای آتی را بوسیله نرخ بهره مورد نیاز سرمایه گذار تنزیل می کند. با این حال تفاوتهایی اساسی میان این دو روش وجود دارد. اولین تفاوت در اینجا از آن جهت است که درآمدها در این روش در بهترین حالت درآمدها و یا به عبارتی تحت یک سناریوی خوش بینانه فرض می شوند. به عبارت دیگر پر بازده ترین و خوش بینانه ترین حالتی که سرمایه گذار می تواند از سرمایه گذاری اش تجسم کند ملاک عمل قرار می گیرد.
دومین تفاوت مهم، در نرخ تنزیل بکارگفته شده در محاسبه ارزش فعلی می باشد. نرخ تنزیل مورد استفاده در این روش بسیار بالاتر از نرخهایی است که در روش معمول تنزیل وجوه نقد مورد استفاده واقع می شود. دلیل این نرخ بالا به همان تفاوت اول بر می گردد. در واقع سرمایه گذار در این حالت با یک دید خوش بینانه بالاترین درآمدها را درنظر می گیرد اما از طرف دیگر با یک دید بدبینانه بیشترین مخاطره را نیز در محاسباتش وارد می کند.
مراحل روش ارزشگذاری سرمایه گذاری خطرپذیر از این قرار می باشد :
1- تخمین خالص درآمدهای شرکت (ونه فقط وجوه نقد) در زمان برداشت محصول (زمانی که سرمایه گذار پیش بینی می کند نتایج و خروجیهای اصلی سرمایه گذاری اش حاصل شوند). معمولاً چنین تخمینی مبتنی است بر میزان فروش و حاشیه سودی که توسط کارآفرین (مالک فناوری که فناوری خود را با سرمایه سرمایه گذار به شراکت گذاشته است) تعیین می شود.
2- تعیین نرخ P/Eمناسب، که بوسیله بررسی این ضریب برای دیگر شرکتهای مشابه و بدون توجه به تفاوت در سابقه شرکتهای مورد مقایسه و شرکت مورد ارزشگذاری بدست می آید.
3- تخمین ارزش ترمینال بوسیله ضرب نمودن خالص درآمدها
4- درنهایت برای بدست آمدن ارزش فعلی، با توجه به خوش بینی نسبت به ظهور درآمدهای آتی، ارزش ترمینال در نرخ بالایی در حدود 35 تا 80درصد، ، تنزیل می شود.
بنابراین در این روش به محاسبه ارزش فعلی دوره صریح اقدام نمی شود و بدین ترتیب سعی می شود معایب مواجهه با ارزش منفی دوره صریح که روش معمول تنزیل وجوه نقد بدست می آورد، از میان برداشته شود.
1-1-3مزایای روش سرمایه گذاری خطرپذیر :
·ارزشگذاری بر اساس پیش بینی های مالی و بر اساس یک سناریو یا طرح کسب و کار و سرمایه گذاری جدید ·تسهیل مذاکره بین سرمایه گذار و کارفرما، چراکه پیش بینی ها بوسیله کارآفرین انجام می گردد.
·سادگی در عمل و کفایت برای تصمیمگیری ساده
2-1-3 معایب روش سرمایه گذاری خطرپذیر:
·فقدان بیش از حد دقت به دلیل اعتماد به اطلاعات محدود و قواعد سرانگشتی
·ارزش شرکت دراین روش شدیدا وابسته به درآمدهای یک سال شرکت می باشد (اولین سال پس از دوره صریح یا به عبارتی زمان برداشت) که خطای زیادی را میتوان در بر داشته باشد.
·مسائل مربوط به انتخاب نرخ مناسب P/Eو مقایسه با شرکتهای مشابه
·محاسبه پیش از آنکه کمپانی به یک دوره سودآوری با نرخ رشد ثابت دست یافته باشد.
روش سرمایهگذاری خطر پذیر اگر چه از لحاظ نظری نسبت به سایر روشها نواقص زیادی دارد، با این حال در نزد سرمایه گذاران خطرپذیر دارای اعتبار زیادی می باشد.
همچنین بخوانید...
- مدل های ارزشگذاری سهام بانک ها
- مدل بهینه ارزشگذاری سهام بانکها
- ارزشگذاری شرکتهای تازه تاسیس
- ارزشگذاری دارایی های نامشهود
- روش های ارزشگذاری شرکتهای نوپا(استارت آپ)
22 شهریور 1401 روابط عمومی مقالات روش های ارزشگذاری روشهای ارزشگذاری سهام فن آوری دانش بنیان سهام ارزش گذاری ارزشگذاری
http://www.karasahm.ir/post-60
?
http://www.karasahm.ir/post-60